Домашни маски за коса

by - декември 02, 2013


Здравейте!
Какво мислите за маските за коса, приготвени у дома?Аз съм изпробвала някои от тях и съм доволна от ефекта, все пак да не забравяме, че в тях няма парабени и други подобни вредни вещества.
Като цяло предпочитам сама да съчетавам съставките, според състоянието на косата ми.От вариантите, които ще ви предложа често съм добавяла или премахвала продукти
Препоръчва се за почти всички видове добавянето на лъжичка зехтин - за подхранване.


Общо правило е да се нанасят обилно на суха коса, която се завива с найлонова торбичка и хавлиена кърпа, по този начин се засилва и ускорява действието на маската.
Добре е да се изчака поне час - два, преди измиването.
Аз лично съм изпробвала:
Смес от 1 яйце, кисело мляко, зехтин, малко мед - възстановява цъфтяща и изтощена коса


Мед и зехтин - за заздравяване на изтощените връхчета и леко изсветляване
Също само жълтък от яйце, подхранва косата и дава доста хубав блясък, подходяща е за всеки тип коса и за боядисвана, не влияе на цвета.Тази я правя най-често, понеже е доста бърза и ефективна.Белтъкът е хубав за маска на лицето, има лек избелващ ефект.

Киселото мляко и меда аз лично не бих препоръчала да се нанасят в големи количества върху боядисани коси, понеже на мен цветът ми пада от тях.

Измиване с оцет - за блясък и против пърхут - при мен действа отлично

Стимулант за коса на " Икаров " - смес от различни масла, за косопад и интензивно възстановяване.Пробвала съм и различни масла, като от жожоба, кокосово масло.Нанасям маслото преди лягане на дължините, или 1-2 часа преди баня.Ефектът е по-здрава, бляскава и укротена коса.
Друго хубаво масло за подхранване, което съм изпробвала е това на Macadamia.


Популярни маски: (тях не съм ги пробвала все още)
Най-бързата - с жълтък 
Смесете 1 жълтък с 3 с.л. коняк (за къса коса), разбъркайте добре. След това нанесете сместа върху косата и измийте след 20 минути.
Копривата заздравява косъма
Затова нарежете на ситно 50 г листа от коприва, 50 г корени от репей и ги залейте с 400 мл. вряща вода. Варете сместа 20 мин., махнете я от огъня, охладете, прецедете и я сипете във водата за изплакване.
Всеки ден можете да втривате това средство в корените на косата.

Бриджит Бардо е поддържала косата си по следния начин:

Прочутата актриса и понастоящем защитничка на животните правела стимулираща маска от 5 хининови хапчета, стрити на прах, смесени с един жълтък и една ампула вит. А. Ако косата е по-дълга количеството, на жълтъка и витамина става двойно. Маската се държи минимум един час, след което се отмива само с вода. На финала се изплаква с 1 л вода, в която е добавен и сокът на един лимон.

Отвара за изплакване за силно изтощена коса
Към половин литър кипяща вода се добавя по една супена лъжица розмарин и коприва. Тя трябва да ври 10 минути, след което се отстранява от огъня. След като изстине, се прецежда. Получената течност се използва за последно изплакване след миенето с шампоан.
Маска за възвръщане на блясъка на косата
Изцедено кисело мляко или заквасена сметана се смесват с пасирани плодове по избор. Получената каша се разнася по цялата коса и се оставя за около 30 минути. След това се измива само с вода и един жълтък, без никакъв шампоан.


Подхранваща есенна маска за коса
Един жълтък се смесва със супена лъжица мед. Към тях се добавят пресен гроздов сок, смачкани ябълки и пасирана печена тиква. Маската се държи около половин час, след което се изплаква само с вода.


Лека маска за мазна коса
В зависимост от дължината на косата се взема кисело мляко. Към него се добавя чаена лъжичка сода за хляб и се разбърква старателно. Допълнителна екстра е добавянето на лимонов сок и разбит белтък. Сместа се нанася веднъж седмично на косата и се държи около 40 минути. Измива се само с вода, и то хладка, заради белтъка.


Маска против косопад
Много добра маска за косопад особено през пролетта е смес от равни части зехтин, бадемово масло и ампула витамин А. Маската се нанася по цялата коса, като се втрива добре и в корените. Завива се с найлон и топла кърпа. Престоява се така поне 2 часа. Ефектът се забелязва почти веднага. Ако не разполагате с достатъчно време, можете половин час преди да измиете косата, да я намажете само със зехтин. Той е много полезен за заздравяване на корените.


Медена маска за изтощени коси и косопад
Лъжица мед можете да смесите с рициново масло, жълтък, лъжичка ром, комбиниран витамин А и Д, може да се прибави и газ, ако не се притеснявате от миризмата. Маската се нанася обилно в корените и по продължение на косъма. Поставя се найлон и топла кърпа. Стои се 2 часа, след което се измива обилно с вода. Отмиването е малко по-трудно, затова може да се наложи да насапунисате косата два пъти. Това обаче не е препоръчително в останалите случаи, тъй като обикновено шампоаните съдържат доста агресивни съставки, които могат допълнително да увредят косъма.
***


Поздрави!
Dreamgirl
;)))

You May Also Like

0 коментара

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...